Johann Sebastian Bach (1685–1750): Johannes-passio
Lämpimästi tervetuloa tähän Vaasa Baroquen 10-vuotisjuhlallisuuksien toiseen tuotantoon! Tähtäimessä on ollut tuottaa monipuolinen barokkispektaakkeli kolmessa näytöksessä, eli kolme isoa teosta juhlavuoden aikana, ja nyt olemme tulleet kärsimyskertomukseen osittain dramatisoituna versiona. Tämä taitaa olla tuttua musiikkia niin meille muusikoille kuin teille kuulijoillekin. Uskomme kuitenkin, että tämän version myötä löydämme jotain uutta Bachin musiikista ja myöskin tässä omassa ympäristössämme Vaasassa. Bachin musiikki koskettaa syvästi ja sen kokeminen Vaasan kirkossa uskon olevan erityisen merkityksellistä meille kaikille.
Tavoitteenamme on ollut luoda kevyesti dramatisoitu versio tästä suurteoksesta, joka on räätälöity juuri meidän kirkkorakennukseemme. Suunnittelussa olemme erityisesti huomioineet kolmen alttaritaulun teemat: Jeesuksen läheinen kontakti opetuslapsiinsa viimeisen aterian aikana (R.W. Ekman: Pyhän ehtoollisen asettaminen), tyhjä hauta johon hänet viedään (L. Sparre: Kristuksen hautaanlaskeminen) ja myöskin enkelit ylhäällä Albert Edelfeltin Paimenten kumarrus-teoksessa. Musiikillinen punainen lankani Johannes-passiota työstäessäni on ollut Bachin musiikissa esiintyvien affektien (tunnetilojen) esilletuominen.
Konsertissa olemme käyttäneet joitain symbolisia värejä, jotta kuulija voi seurata laulettujen osuuksien raamatullista henkilöitymistä. Värit ovat valkoinen (Jeesus ja Johannes), kulta-sininen (Pietari), sininen (Maria, Jeesuksen äiti), punainen (Maria Magdaleena) ja kiiltävän punainen (Pilatus). Passiossa roolia voi esittää eri laulajat, joten meidän esityksessäme Pietaria laulaa kolme henkilöä. Passio (tai oratorio) on tästä syystä erilainen kuin ooppera.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana olen erityisesti kiintynyt paikallisen yleisön barokkimusiikin arvostukseen ja myöskin ihmisten positiiviseen palautteeseen ja vaikuttavaan laatutietoisuuteen. Tällaisten kohtaamisten jälkeen on ollut helppoa jatkaa työskentelyä barokkimusiikin eteen Vaasassa ja Pohjanmaalla. Johannes-passion kanssa halusimme saada mukaan mahdollisimman monta paikallista laulajaa ja soittajaa; vajaasta 80 osallistujasta yli 70 ovat paikallisia! On ollut suuri ilo saada jakaa barokkimusiikin ilosanomaa kaikille laulajille, soittajille ja kuulijoille konserteissamme ja esityksissämme. Myös moni lapsi ja nuori on saanut kokea koulukonsertteja ja mestarikursseja kanssamme. Toivomme tulevaisuudelle vielä enemmän yhteistyötä!
Viimeiseksi haluaisin nostaa esille henkilön, joka on inspiroinut minua valtavasti työskennellessäni Vaasa Baroquen eteen: Rainer Holmgård. Nuorena minulla oli etuoikeus soittaa hänen johtamissaan oratoriokonserteissa Mustasaaren kamariorkesterin toiminnan kautta. Mikä onni olikaan saada soittaa teini-ikäisenä viulistina kaikki Bachin suuret teokset Rainerin kamariorkesterissa. Rainer on elävänä esimerkkinä osoittanut, että kyllähän asiat onnistuu kun omaa tarpeeksi sisua ja kirkkaan vision! Näillä ajatuksilla kuljemme eteenpäin seuraavalle vuosikymmenelle.
Kajsa Dahlbäck
perustaja ja taiteellinen johtaja, Vaasa Baroque
KÄRSIMYSKERTOMUKSESTA
Kärsimyskertomus on mysteeri, johon meitä kutsutaan osallistumaan. Jossain vaiheessa elämäänsä jokainen ihminen kokee varmastikin Getsemanen hetken. Hetken, jolloin suuren tuskan keskellä rukoilemme, että säästyisimme kivulta. Jokainen ihminen kokee myös kerran elämänsä aikana vaelluksen Golgatalle. Vaelluksen kohti omaa kuolemaa. Moni kenties kokee elämässään myös Marian surun ristillä, jossa hänen rakkaansa keho roikkui elottomana. Kun elämästä ei tullutkaan toivotunlaista.
Tällaisilla hetkillä pääsiäisen tapahtumat alkavat saada inhimillisen elämän piirteitä. Getsemanenhetkeni rukoileva Kristus polvistuu vierelläni samalla kun veripisaroita tippuu hänen otsaltaan. Hän tietää, millaista se on. Hän on ollut tässä paikassa ja kokenut kaiken. Marianitkuni aikana ristin juurella seisoo ylösnoussut Kristus hieman etäällä ja hymyilee, valmiina tarjoamaan elämäni yllätyksen haudalla kolmen päivän päästä. Pääsiäisen mysteerikertomusten piirteet toistuvat jokaisen ihmisen elämässä.
Uskon, että joka kerta kun hahmotamme tätä mysteeriä tapahtuu sisällämme jotakin. Kun laulamme ristiinnaulitsemisesta, ristiinnaulitaan pieni osa vanhasta luonteestamme Kristuksen kera, asetettaen sen hautaan. Sen tapahtuessa, avautuu jollekin uudelle ja muuttuneelle tilaa, joka voi ylösnousta pääsiäispäivänä.
Kun Bachin vanhat sävelet saavat soida kirkon holveissa tulee pääsiäismysteeristä todellista. Bach ymmärsi musiikin valtavan räjäyttävän voiman. Muutos kuolemasta elämään voi tapahtua jokaisessa muusikossa, laulajassa ja konserttikävijässä, joka avautuu mysteerille.
Toivon, että Johannespassio meidän tulkinnassamme saa koskettaa jotain syvällä sisälläsi ja että se parantava voima, joka löytyy kaikesta todesta ja hyvästä taiteesta tekee sinusta hieman ehjemmän ihmisen.
Frank Berger
Teologi, vapaa muusikko ja taiteilija
TYÖRYHMÄ
Vaasa Baroque Ensemble, NOX
Vaasan kaupunginorkesteri
Kajsa Dahlbäck & Anthony Marini, musiikin johto
Katariina Heikkilä, Niall Chorell, Sampo Haapaniemi, Kristian Lindroos, solistit
Heidi Peltoniemi (soolosello ja viola da gamba), Tea Polso (urut ja cembalo)
Viena Yrjänä, Mikael Pennanen Dahlbäck, Jaakko Yrjänä, kuorosolistit
Frank Berger & Tobias Lönnquist, dramatisointi ja visualisointi
Kuoro:
Sopraano: Rosanna Båsk, Satu Heininen*, Ulrika Jern, Mirjam Jern-Matintupa, Christel Kantola, Carina Lindroos*, Tove Miekk-oja, Susanna Sjöberg, Anna-Maria Storgård, Mila Ulvinen*, Viena Yrjänä*
Altto: Sannasirkku Autio*, Anna-Maria Borgar, Hanna Nieminen-Finne, Stina Hafrén, Sofia Hjerpe, Anna-Karin Jansson, Marja Martikainen, Nathalie Myrskog, Martina Nyman, Camilla Svens-Liavåg*, Hanna Tuuri-Burke, Päivi Vierimaa*, Elise Udd*, Berit Öhman
Tenori: Abner Alvarado*, Johan Granholm, Thomas Hjerpe, Thomas Hällund, Mats Omars, Mikael Pennanen Dahlbäck*, Emil Vikström, Pekka Ulvinen*, Olli Yrjänä*
Basso: Jan-Erik Hinds*, Dan Häggblom*, Anders Kronlund*, Tobias Laxell, David Still, Jakob Still, Thomas Sundell, Mikael Tunér, Jaakko Yrjänä*
* Pieni kuoro laulaa kaikki kuoro-osat.
AVUSTUKSET
Vaasan kaupunki, Svenska kulturfonden, Suomen kulttuurirahasto, Harry Schaumans stiftelse, Viljo ja Maire Vuorion säätiö, Svensk-Österbottniska samfundet.
Kiitämme myös Vaasan seurakuntayhtymää yhteistyöstä.
TAITEILIJAESITTELYT
Suomeen kotiutunut yhdysvaltalainen viulisti Anthony Marini on erikoistunut barokki-musiikkiin ja toimii usein konserttimestarina tai solistina Suomalaisen barokkiorkesterin, Espoon barokin ja Kuninkaantien muusikoiden produktioissa. Hän on soittanut myös The Kings Consortin, Le Poème Harmoniquen, Helsingin Barokkiorkesterin, Ensemble Nylandian ja Les Ambassadeursin riveissä. Hän muutti Eurooppaan vuonna 2010 ja on sittemmin laajentanut maailmankuvaansa Suomessa, Ranskassa ja muualla niin klassisen musiikin kuin kansanmusiikinkin parissa käsissään viulu, viola da gamba, nyckelharpa tai viola d’amore.
Sopraano, musiikin tohtori Kajsa Dahlbäck on kokenut vanhan ja nykymusiikin tulkitsija, hän on esiintynyt Suomen kansallisoopperassa ja esim. Helsingin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, Tapiola Sinfoniettan sekä monien kaupunginorkesterien solistina. Dahlbäck on esiintynyt kansainvälisesti festivaaleilla kuten Bolzano festival (Italia), Herrenchiemsee Festspiele (Saksa), Musica Antigua (Brasilia), Ankara Bachfest (Turkki) ja Brezice festival (Slovenia). 2022 hänelle myönnettiin Svenska folkskolans vännerin Kulttuuripalkinto. 2023 Dahlbäckin taiteellista työtä tukee TAIKE. Dahlbäck on perustanut Vaasa Baroque-festivaalin vuonna 2013 ja toimii sen taiteellisena johtajana. Yhtyeensä Earthly Angels kanssa hänet palkittiin YLE Vuoden levy 2018-tunnustuksella. Dahlbäck opettaa myös klassista ja barokkilaulua Novia AMK:ssa Pietarsaaressa.

Mezzosopraano Katariina Heikkilä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolta vuonna 2015. Heikkilä debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2012 Cornelian roolissa Händelin Julius Caesarissa. Hänen muita roolejaan Kansallis-oopperassa ja muualla ovat kolmas nainen Mozartin Taikahuilussa, Lápák ja Pásková Janáčekin Ovelassa ketussa, altto Kaija Saariahon oopperassa Only the Sound Remains, Sihteeri Menottin Konsulissa, Penelope Monteverdin Odysseuksen kotiinpaluussa ja Bianca Brittenin The Rape of Lucretiassa. Heikkilä laulaa mielellään vanhaa musiikkia ja on kysytty alttosolisti.

Irlantilais-suomenruotsalainen tenori Niall Chorell syntyi Dublinissa. Hän sai musiikillisen koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan mm. Jorma Hynninen ja Tom Krause. Ponnahduslauta laulajanuralle oli menestys Lohjan tenorikilpailussa (I sija 2001), Lappeenrannan laulukilpailuissa (II sija 2002), ja Timo Mustakallio -kilpailussa (II sija 2002), sekä vuoden 2003 Caj Ehrstedt -palkinto.
Vuodesta 2002 Chorell on työskennellyt oopperalavoilla sekä erityisesti oratorio- ja konserttisolistina. Hän on konsertoinut Virossa, Walesissa, Islannissa, Japanissa ja Irlannissa. Vuonna 2022 hän mm. lauloi tenorisolistina Bachin Matteuspassion Cantores Minoresin ja Suomalaisen Barokkiorkesterin kanssa, sekä Mendelssohin Vespergesangin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan kuoron kanssa Helsingissä ja Rautavaaran Vigilian Hampurissa NDR-kamarikuoron solistina. Kesällä 2022 hän oli 11. kertaa solistina Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla. Hän on laulanut lyyrisen tenorin oopperaohjelmistosta mm. Belfioren (La Finta Giardinera) ja Sultan Soliman (Zaide) Suomessa ja Don Ottavion (Don Giovanni) Espanjassa ja Portugalissa. Suomen Kansallisoopperassa hän on esiintynyt mm. Mozartin, Straussin, Rossinin, Puccinin ja Jukka Linkolan teoksissa.

Sampo Haapaniemi (s. 1987) on suomalainen baritoni, monipuolinen laulutaiteilija ja kameleonttimainen esiintyjä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaluokalta musiikin maisteriksi vuonna 2015 valmistunut Haapaniemi on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo yli vuosikymmenen ajan esiintyä monilla lavoilla ympäri maailmaa. Monipuolisen muusikkotaustansa takia Haapaniemi ei pelkää tarttua eri musiikkityyleihin tai yhdistää muita taiteenaloja projekteihinsa. Lavalla Haapaniemi taipuu laulajasta akrobaatiksi ja muusikosta näyttelijäksi.
Haapaniemi on toiminut solistina muun muassa Radion Sinfoniaorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Turun filharmonisen orkesterin, Ylioppilaskunnan Laulajien, Helsingin Kamarikuoron ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa. Hän teki roolidebyyttinsä Suomen Kansallisoopperan lavalla vuonna 2017 (Sevillan parturi: Fiorello) ja Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2022 (Carmen: Morales). Haapaniemi aloitti Suomen Kansallisoopperassa oopperalaulajan virassa syksyllä 2022.

Baritoni Kristian Lindroos on nuoren polven laulaja, joka on ehtinyt niittää mainetta sekä oopperan että liedin saralla. Hänet tunnetaan erityisesti Lappeenrannan laulukilpailujen voittajana vuodelta 2016. Kristian on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta laulu pääaineenaan.
Lindroos on esiintynyt lukuisissa oopperoissa Suomessa ja ulkomailla mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Firenzen Maggio Fiorentinossa. Kristianin rooleihin kuuluu mm. Belcore Lemmenjuomasta, Figaro Figaron häistä, Falke Lepakosta, Schaunard La Bohemesta ja Marullo Rigoletosta. Tämän lisäksi hän on laulanut melkein kaikkien suurten suomalaisten orkesterien solistina. Kapellimestareina ovat olleet mm. Sir Roger Norrington, Leif Segerstam, Hannu Lintu, Susanna Mälkki ja Santtu-Matias Rouvali. Lindroos on tehnyt lukuisia Lied-konsertteja mm. pianisti Tuula Hällströmin ja Marita Viitasalon kanssa ympäri Suomea ja Pohjoismaita. Hän on myös saanut erikoispalkinnon Toti dal Monte – laulukilpailussa Trevisossa, Italiassa kesäkuussa 2015. Kaudella 23/24 Lindroos on solistikiinnityksellä Göteborgin oopperassa.

Heidi Peltoniemi on esiintynyt vuodesta 2002 lähtien soolosellistinä Helsingin Barokkiorkesterissa, jonka mukana hän on kuulostellut useimpien Euroopan maiden konserttisaleja sekä käynyt Israelissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Sellon lisäksi Heidi soittaa myös viola da gambaa ja violoncello piccoloa. Kamarimusiikki on lähellä hänen sydäntään, hän pyrkii sen pariin ja uusien ohjelmistojen löytöretkille mahdollisimman usein. Kotonaan Pitäjänmäen entisessä kyläkirkossa hän järjestää vanhan musiikin kamarikonserttisarjaa. Heidi opettaa barokkimusiikkia Yrkeshögskolan Noviassa Pietarsaaressa.

Keskipohjalaislähtöinen cembalisti ja urkuri Tea Polso aloitti Sibelius-Akatemian opintonsa vanhan musiikin koulutusohjelmassa opettajanaan Anssi Mattila. Cembalonsoiton A-tutkinnon hän suoritti v. 2008 Elina Mustosen johdolla. Polso on valmistunut Sibelius-Akatemiasta myös kirkkomusiikin koulutusohjelmasta, jossa hän teki urkujensoiton diplomin Olli Porthanin johdolla.
Polso on toiminut monipuolisesti erilaisissa muusikon töissä, etenkin continuosoittajana säännöllisesti mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Barocco Borealen ja Helsingin Barokkiorkesterin (2007–2014) riveissä ja esiintynyt useilla kotimaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, myös solistina ja soolokonsertein (mm.Helsingin urkukesä, Urkuyö ja Aaria, Vaasan ooppera). Hän toimii myös tuntiopettajan ja säestäjän tehtävissä ja orkesteri- ja yhtyesoiton lisäksi tekee yhteistyötä laulajien ja instrumentalistien kanssa myös duokokoonpanoissa. Viime vuosien projekteista mainittakoon kansanmusiikkia barokkiin linkittävät konserttiohjelmat, joiden merkeissä hän on myös levyttänyt Alba-levymerkille.

Frank Berger on koulutukseltaan teologian maisteri Åbo Akademista. Teologian opintojensa jälkeen hän alkoi opiskella laulua, ensin Turun ammattikorkeakoulussa ja sen jälkeen myös Yrkeshögskolan Noviassa. Frank ei toimi yhdellä kapealla kulttuurin alalla, vaan toimii mieluusti erilaisissa tyylilajeissa ja ympäristöissä. Hän toimii säveltäjänä, tekstien kirjoittajana, laulupedagogina ja taiteilijana; hän myös soittaa harvinaista keskiaikaista soitinta kampiliiraa. Bergerilla on viidentoista tuotannon verran kokemusta ooppera- ja musikaalinäyttämöllä. Hän on aiemmin ohjannut pääsiäisnäytelmän Samtida Vittnen Maksamaan kirkkoon ja on viimeksi ohjannut lyhytmusikaalin Facebook Fighter Musikteater i Österbottenille 2022. Viimeksi mainitussa tuotannossa hän toimi myös kapellimestarina.
Frank nauttii siitä vapaudesta, jonka hän on löytänyt itsensä työllistäjänä ja pystyy tämän ansiosta kulkemaan työstä toiseen tietämättä mitä nurkan takana odottaa. Hän on kotoisin Purmosta Pohjanmaalla, mutta asuu suurimman osan ajasta Kaarinassa Turun ulkopuolella.

Vaasa Baroque Ensemble on vaasalainen vanhan musiikin yhtye, joka nostaa paikallisten ammattimuusikoiden ja laulajien osaamista vanhan musiikin alalla. Yhtye perustettiin vuonna 2015 ja koostuu pohjanmaalaisista laulajista ja soittajista ja sitä johtaa Vaasa Baroquen taiteellinen johtaja Kajsa Dahlbäck. Yhtyeessä musisoi useita musiikkipedagogeja, opettajia ja kuorolaisia, jotka soveltavat työssään ja kuoroissaan eteenpäin yhtyeessä omaksuttua vanhan musiikin osaamistaan. Näiden muusikkojen ja laulajien kautta nostamme kiinnostusta, ymmärrystä ja osaamista vanhan musiikin alalla koko Pohjanmaan alueella.

NOX on 28 kokeneesta kuorolaulajasta koostuva kamarikuoro, jonka jatkuvana tavoitteena on korkealuokkaisen kuoromusiikin esittäminen ja kuoron ainutlaatuinen sointi. NOX:ia johtaa Hanna Kronqvist vuodesta 2020 lähtien. NOX:in ohjelmisto pohjautuu moderniin, klassiseen musiikkiin, mutta kuoro haastaa mielellään itsensä musiikin eri tyylilajeissa.

Vuodesta 1930 lähtien toimineessa Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa tällä hetkellä 31 muusikkoa, joita johtaa ylikapellimestari Tomas Djupsjöbacka. Sinfoniamusiikin lisäksi orkesteri tekee mm. viihde- ja koululaiskonsertteja sekä eri musiikinlajeja yhdisteleviä konsertteja. Vaasan kaupunginorkesteria voi nähdä myös kesäisin eri musiikkijuhlissa ja festivaaleilla. Tervetuloa konsertteihimme!
